BLS & AED cursus

BLS betekent Basic Life Support ofwel basisreanimatie van volwassenen. AED betekent Automatische Externe Defibrillator.
Tijdens de cursus leert u hoe een reanimatie slachtoffer te herkennen is. Daarnaast staan de daadwerkelijke reanimatie vaardigheden, veilig werken en het bedienen van de AED centraal. Er zal veel gelegenheid zijn deze vaardigheden te oefenen. Korte presentaties worden afgewisseld met vaardigheidstraining.

Ons doel is u de vaardigheden bij te brengen om goed hulp te kunnen verlenen. Dat u bij zo’n situatie niet alleen de eerste stap zet maar ook de tweede en daadwerkelijk hulp gaat verlenen!

Globaal is de indeling van deze cursus:

  • Welkom
  • Aan de hand van de presentatie van de Nederlandse Reanimatieraad doorlopen we de diverse handelingen, uitleg van de AED, starten van een reanimatie/stoppen, de niet-reanimatieverklaring en het burgerhulpverlener(netwerk) komen aan bod.
  • Uiteen in groepen, per instructeur 6 cursisten.
  • Voorstelrondje: wie bent u en waarom doet u mee met de cursus?
  • De handelingen worden doorlopen en er wordt geoefend met de borstcompressies & beademingen.
  • Oefenen, oefenen & oefenen! U krijgt ruim de tijd en gelegenheid om de reanimatievaardigheden (het alleen kunnen reanimeren, bedienen van de AED, met 2 hulpverleners etc.) te beoefenen.
  • Verslikken/verstikken en de stabiele zijligging.
  • Tussendoor is er (natuurlijk) ruimte voor eventuele vragen of onduidelijkheden.
  • Afsluiting met uitreiking van het diploma.

BLS & AED herhaling

Veel gelegenheid om tijdens de herhalingscursus de daadwerkelijke reanimatie vaardigheden, veilig werken en het bedienen van de AED te (be)oefenen.

Om deze cursus te kunnen volgen moet u dus in het bezit zijn van een geldig diploma BLS & AED.

Het diploma reanimatie heeft een geldigheid van 2 jaar, waarin er minimaal 1 herhaling moet worden gevolgd. Veel cursisten doen voor het bijhouden van de reanimatievaardigheid jaarlijks een herhalingscursus. Standaard staat de uitnodiging voor cursisten in onze administratie hiervoor op 1 jaar.

Globaal is de indeling van deze cursus:

  • Welkom.
  • ‘Heeft iemand iets meegemaakt rondom een reanimatie?’ Deze vraag stellen we altijd aan het begin van de cursus omdat we de ervaring kunnen gebruiken in de cursus en weten dat de betreffende cursist dit heeft meegemaakt.
  • Demonstratie en start oefenen OF scenario en start oefenen OF nalopen handelingen en start oefenen. De docent kiest uit een van de werkvormen de invulling van het praktische deel.
  • Oefenen behelst in ieder geval het alleen kunnen reanimeren (en bedienen van de AED), met 2 personen reanimeren en de stabiele zijligging.
  • Tussendoor is er (natuurlijk) ruimte voor eventuele vragen of onduidelijkheden.
  • Afsluiting met aftekenen van het diploma.

PBLS Basis + BLS & AED herhaling

PBLS staat voor Peadiatric Basic Life Support (‘reanimatie van kinderen’).

Iedereen die een gewone reanimatie cursus heeft gevolgd, kan het geleerde ook toepassen op kinderen en op deze manier goede eerste hulp verlenen.

Maar….. mensen die echter veel met kinderen actief zijn, die een grotere kans hebben met een kind in nood geconfronteerd te worden of die daar interesse in hebben, kunnen een speciale reanimatie cursus, specifiek gericht op kinderen, volgen.

Hier leert u omgaan met het feit dat een kind fysiek kleiner is. Tevens leert u dat een kind nog beter geholpen kan worden wanneer u deze iets anders benadert dan bij de reanimatie van een volwassene. Dit omdat de achterliggende oorzaak van een circulatiestoornis bij kinderen vaak anders is.

De ‘kinder’ cursus combineren we met de herhaling van de basiscursus reanimatie (de ‘BLS opfris-en vervolgtraining’).
Om deze cursus te kunnen volgen moet u dus in het bezit zijn van een diploma/certificaat BLS.

PBLS + BLS & AED herhaling

Opfris-en vervolgtraining van de cursussen PBLS & BLS.
PBLS staat voor Peadiatric Basic Life Support (‘reanimatie van kinderen’) & BLS betekent Basic Life Support (‘basisreanimatie van volwassenen’).

Veel gelegenheid om tijdens de herhalingscursus de daadwerkelijke reanimatie vaardigheden, veilig werken, het bedienen van de AED en de specifieke benadering bij kinderen te (be)oefenen.

Om deze cursus te kunnen volgen moet u dus in het bezit zijn van een diploma/certificaat PBLS & BLS.

De Nederlandse Reanimatieraad heeft besloten dat alle diploma’s geen geldigheidsdatum meer hebben maar dat na het behalen van de basiscursus er ieder jaar een opfris-en vervolgtraining moet worden gevolgd.
Indien dit niet wordt gedaan zullen de basiscursussen BLS en PBLS opnieuw moeten worden gevolgd.